Goede Doel 2024 - Friends for Africa

Zonne-energie voor Destiny House, Zuid-Afrika

De verlichting aandoen, iets opwarmen in de magnetron, of de airco aan op warme dagen… in Nederland is het zo normaal om altijd toegang tot elektriciteit te hebben. In Zuid-Afrika is dit echter steeds minder vanzelfsprekend, want het land bevindt zich in een energiecrisis. In toenemende mate is er een tekort aan stroomvoorziening. Dit probleem is zo groot dat er zelfs geplande uitval is (dit wordt loadshedding genoemd) zodat er dan in andere wijken wel voldoende stroom is. In de afgelopen jaren zijn deze geplande power cuts enorm toegenomen in duur en frequentie. In 2022 waren er 200 dagen geplande ‘loadshedding’ schema’s, en momenteel is het zelfs zo dat er dagelijks loadshedding is. In een gemiddelde Zuid-Afrikaanse wijk is er nu 40% van de dag geen stroom.

In elk huishouden zou dit vervelend zijn, maar helemaal in een opvanghuis waar voor meerdere (kleine) kinderen gezorgd moet worden, zoals bij Destiny House. Destiny House is een liefdevol tehuis voor 24 kinderen van wie de ouders niet voor hen kunnen zorgen. Sommige kinderen blijven voor langere tijd, terwijl anderen herenigd worden met hun familie, in pleeggezinnen worden geplaatst of worden geadopteerd. Destiny House, opgericht in 2008, is een baken van hoop en liefde in de stad Mtubatuba, Zuid-Afrika. Maar Destiny House is meer dan alleen een thuis. Ter plaatse is er een prachtige kleuterschool waar onze kleintjes samen met kinderen uit de lokale gemeenschap leren.

Voor de zorgverleners in Destiny House maken de frequente stroomstoringen in Zuid-Afrika hun toch al uitdagende werk nog moeilijker. Als er geen elektriciteit is, werken plafondventilatoren niet meer, waardoor kinderen moeite hebben om te slapen in de zinderende hitte. Bij sommige kinderen roept de duisternis herinneringen op aan trauma's en angsten uit het verleden. Voor noodzakelijke zaken zoals verlichting en koken wordt er tijdens stroomuitval als alternatief soms gebruik gemaakt van een generator op diesel. Dit is echter duur en milieuonvriendelijk. Daarom zamelt Stichting Friends for Africa, een langdurige partner van Destiny House én andere projecten in Zuid-Afrika gericht op kinderen, geld in voor een zonne-energie installatie.

Destiny House zelf bevat een 4 gebouwen voor huisvesting van kinderen en vrijwilligers, en daarnaast een crèche met 4 klaslokalen, wc’s en een kantoor. Op dit moment zijn de kosten voor energie en gas bij Destiny House zo’n €5000 per jaar. Het idee is om de zonne-energie installatie modulair op te bouwen, waarbij in eerste instantie ingezet wordt op het gebruiken van zonne-energie om overdag de apparatuur te kunnen laten draaien, en daarnaast een kleine opslag om essentiële zaken (zoals verlichting) ook ’s nachts van stroom te voorzien. De geschatte investering hiervoor is circa €37.000. Vanuit de kostenbesparing die hieruit volgt kan door Destiny House zelf verder geïnvesteerd worden in uitbreiding van zonne-energie en opslag capaciteit.

Het project kan in de omgeving als voorbeeldproject dienen voor hoe zelfvoorzienend te worden op een milieuvriendelijke manier, en op termijn ook kostenbesparend. Voor deze zonne-energie fundraising, partnert Stichting Friends for Africa met de organisatie Heart for the Nations. Samen willen wij zorgen dat de nodige financiële investering van de grond komt. En wij zijn heel dankbaar voor de steun van Kick-In, en van jou als (toekomstige)student!

Kijk voor meer informatie over Destiny House op https://destinyhouse.org.za/
Kijk voor meer informatie over Stichting Friends for Africa op www.friendsforafrica.nl
Kijk voor meer informatie over Heart fort he Nations op https://heartforthenations.nl/